Kortrijk

Stuyfplek Place to bee huist in het gebouw van De Stuyverij zelf. Hier experimenteerde De Stuyverij – de ondersteunende organisatie – voor het eerst met nieuwe, bottom-up samenwerkingsvormen.

Het is een warme plek die de ‘framily’-waarden hoog in het vaandel draagt. Voor de Kortrijkzanen is het een huiselijk nest waar verschillende mensen aan hun weg timmeren. Stuyfplek De Stuyverij is dan ook gezellig ingericht, met een grote open keuken en woonkamer. Mensen kwamen een kijkje nemen, en komen terug. Voor de workshops, om een handje te helpen of om er te werken. Ze kwamen met elkaar in contact, inspireerden elkaar. Door die verbinding constructief te faciliteren en mensen aan elkaar en aan projecten te koppelen, ontstonden nieuwe opportuniteiten. Men kreeg de kans om zichzelf, ideeën en projecten in een veilige omgeving te onderzoeken. 

Op een bruisend jaar tijd werd De Stuyverij een vaste waarde. Onze ‘bestuyvers’, de mensen die workshops geven en activiteiten organiseren voor de ‘huurders’, werden ook op andere plekken gevraagd. De groei van de Stuyfplek zette er ons toe aan om de werking meer te structureren. We startten bijvoorbeeld met de co-worklabs – de zogenaamde Stuyflabs – voor mensen die zoekende zijn en willen experimenteren, waar win-wins ontdekt worden en men feedback vanuit een groep kan krijgen. Al doende leerden we zelf, groeiden onze inzichten over eigenaarschap en veerkracht en ontwikkelden we onze eigen methodieken.

We begeleidden de initiatiefnemers van een tweede Stuyfplek in Roeselare alsook buurtbewoners in Oostkamp met betrekking tot het toepassen van onze methodieken en faciliterende houding. We zagen dat we onze expertise konden delen en dat de impact van onze methodieken in verschillende omgevingen een gelijk effect kenden. Mensen én projecten groeiden in een snel tempo, en doen dat tot op de dag van vandaag.

Contactgegevens

Roeland Saverystraat 26, 8500 Kortrijk 

Stuyfplekhouder: Stefanie Deleu

0494 082 306