Methodiekfabriek

Over ons

MethodiekFabriek streeft naar systemische verandering waarbij iedereen stakeholder is. Doorheen elk proces dat we ontwerpen en begeleiden, houden we de groei van zowel het individu als het collectief voor ogen. Ons doel? Samen initiatiefrijke en zelfversterkende gemeenschappen creëren.

We gebruiken beproefde inzichten, methodieken en ervaring uit diverse domeinen en projecten, en maken dankbaar gebruik van de Stuyfplekken – ons netwerk van publieke ‘laboratoria’ waar burgers en organisaties aan maatschappelijke vernieuwing werken.

Onze drive
Collectieve vs individu

MethodiekFabriek wil duidelijk maken dat samen denken, samen doen en elkaar helpen ook individuele vooruitgang betekent. We willen burgers, organisaties, bedrijven en overheden verbinden en aanzetten tot co-creatie om samen onze leefwereld en het algemeen belang te verbeteren.

Duurzame dienstverlening

We vertrekken vanuit de situatie hoe ze echt is, niet vanuit veronderstelling noch ideaalbeeld. We betrekken alle belanghebbenden en bieden ruimte voor uitwisseling en experiment. Zo komen we tot gedragen oplossingen die blijven werken, voor iedereen.

Open source

Onze tools, methodieken en projectmodellen zijn ontwikkeld volgens het opensourceprincipe. Ze kunnen afgestemd worden op de eigen omgeving en vervolgens gedeeld in de samenleving, voor een impact op grotere schaal. Onze paradepaardjes, projectgewijs, zijn Cokido, Quatre Car en Arc de Triomphe. Onze opensourcemethodieken vind je in de Participatieatlas.

Voor iedereen

In een groep met een heterogene samenstelling kunnen verrijkende inzichten ontstaan. Dit zorgt voor een mindshift bij de groepsleden en die mindshift kan baanbrekende oplossingen opleveren. We betrekken dan ook graag alle stakeholders en doelgroepen in het proces.

Ons manifest

De Stuyverij wil de maatschappij duidelijk maken dat samen denken, samen doen en elkaar helpen ook individuele vooruitgang betekent. Hierbij vertrekken we altijd van de huidige, reële situatie, nooit vanuit een ideaalbeeld. De Stuyverij wil burgers, organisaties en beslissingsnemers wakker schudden, verbinden en aanzetten tot co-creatie.

Ons team

MethodiekFabriek is een verzameling experten uit zowel de privé als de publieke sector. Elkeen is authentiek, integer en heeft een hoekje af. En da’s perfect. Want met die stukjes leggen we de moeilijkste puzzel. Het zorgt er ook voor dat we hokjesoverschrijdend denken en de meest innovatieve ideeën aankunnen. En we zijn niet bang om ons kwetsbaar op te stellen. Omdat we weten dat we zo tot meer verbinding komen.

Eefje Cottenier

Eefje Cottenier

Owner Methodiekfabriek: specialisatie sociale architectuur, impact ondernemerschap en nieuwe economie en sociale innovatieBenjamin Schatteman

Benjamin Schatteman

Coördinator en voorzitter De Stuyverij: expert spelen, visualiseren, inclusie en creatief ondernemenKris Verellen

Kris Verellen

Generator / instigator: expert beleidsdomeinen en impact met specialisatie op E-inclusie en sociale cohesiePieterjan Robijn

Pieterjan Robijn

Businesscoach, trainer, analyse en rapportageRafael Caerels

Rafael Caerels

Owner Place to bee: bouwkundig expert en begeleiding (tijdelijke) constructiesSabien Windels

Sabien Windels

Owner rooffoodStijn Cottenier

Stijn Cottenier

Owner Local Act / facilitator en matchmaker, duurzaamheid en inclusieONS NETWERK VAN STUYFPLEKKEN

Stuyfplekken zijn publieke ‘laboratoria’ waar burgers en organisaties samen aan persoonlijke en/of maatschappelijke vernieuwing werken. Bottom-up. Ze delen kennis, talent en middelen, en inspireren elkaar. Ze experimenteren in een veilige omgeving. Wat hier ontstaat, heeft ook echt een impact op de samenleving.

Bekijk al onze stuyfplekken op de website van De Stuyverij

Kortrijk
Kortrijk

Place to bee
Een warme plek die de ‘framily’-waarden hoog in het vaandel draagt.

Mobiele Stuyfplek
Mobiele Stuyfplek

Stuyplek on wheels
Waar onze mobiele Stuyfplek te gast is, komen mensen samen.

Oostende
Oostende

De Klisse
Bouwen aan een netwerk voor zij die niet (kunnen) werken.

Tielt
Tielt

MAST
Een inclusievere samenleving: daar zorgen we samen voor.

Turnhout
Turnhout

Parkwijk
Een plek waar buurtbewoners kunnen groeien en bloeien.

Lier
Lier

De Stuyfplek
Hier leren mensen om het beste uit zichzelf te halen.

Borgerhout
Borgerhout

BorGerHub
Hotspot voor creatieve startups, oude ambachten en nieuwe makers.

Online Stuyfplek
Online Stuyfplek

Op Stuyfnet
Ook in de virtuele wereld kunnen we delen en inspireren.

Oostkamp

Overburen
Waar mensen samenkomen om hun dromen te realiseren.