Start je eigen Stuyfplek

Een Stuyfplek is een publiek laboratorium waar burgers en organisaties samen aan persoonlijke en/of maatschappelijke vernieuwing werken. Bottom-up. Je deelt kennis, talent en middelen, en inspireert elkaar. Je kan er experimenteren in een veilige omgeving. Wil je ook zo'n experimenteerruimte in je organisatie of omgeving? Voel je als organisatie de nood om te innoveren?

Dompel je onder in de Stuyfplek-methodiek!

Je leert nieuwe manieren van samenwerken, namelijk samen met iedereen die betrokken is. Je krijgt inzicht in het uitbouwen van initiatiefrijke gemeenschappen en het ontwikkelen van duurzame verdienmodellen. De training is laagdrempelig en zit boordevol bruikbare tips & tricks.


Voor wie

Voor iedereen die betrokken wil zijn in het oplossen van gemeenschappelijke of maatschappelijke problemen. Oplossingen waarvan zowel het individu als het collectief beter worden. 

Voor elke organisatie die actieve en/of kwetsbare burgers, medewerkers en/of ondernemers wil engageren om zelf aan de slag te gaan, zoals o.a. lokale besturen, sociale huisvestingsmaatschappijen, bouwpromotoren, kunstenaarscollectieven, (MVO-)bedrijven, koepelorganisaties, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en burgerinitiatieven.

Wat je zal leren

  • hoe je een eigen autonome Stuyfplek kan opstarten. Eentje die is afgestemd op jouw situatie, de noden van jouw doelgroep en die van het lokale netwerk 

  • bottom-up initiatiefrijke gemeenschappen faciliteren en meewerken aan een vernieuwde samenleving

  • impactvol ondernemen

Hoe we dat doen

Geïnspireerd op de vele gesprekken die we met Stuyfplek-kandidaten hadden, ontwikkelden we een trainingstraject met drie fasen. Dat gaat van het oefenen en ervaren van diverse methodieken, het structureren van het concept en het aanbod van je Stuyfplek tot de uiteindelijke opzet van de plek binnen jullie organisatie.

Tijdens de training bouwen de inhoud en praktijkoefening zodanig op, dat het een mindshift bij de deelnemers veroorzaakt. Dit zorgt voor een nieuwe aanpak en baanbrekende oplossingen.

Doen is de beste manier van denken. Door te experimenteren ontstaan oplossingen die gebaseerd zijn op de realiteit, niet op veronderstellingen. De beste oplossingen zijn vaak heel eenvoudig. Het is een kwestie van ze te vinden en mogelijk te maken. 

Onze aanpak onderscheidt zich doordat we bottom-up werken in plaats van traditioneel top-down. e verwachten dan ook dat wie binnen hun eigen organisatie aan deze training deelneemt, het volle mandaat krijgt om  met onze tools en methodieken te ondernemen.

De verschillende fasen

1. Intensieve oriëntatiefase

Mits een diepte-interview met de deelnemers en hun organisatie(s) leren we jullie, je organisatie en de doelgroep kennen. 

▷We verdiepen ons in jullie waarden, manier van werken en visie.

▷We komen samen tot een uitgewerkte strategie/presentatie/voorbereiding.


2. Training

Faciliteren en coachen van een ondernemende gemeenschap

▷Feedback en communicatie 

▷Basis facilitatietechnieken 

▷Co-creatie en verbinding 

▷Bottom-up werken

▷Doe-architectuur (i.p.v. coachen)

3. Sociaal ondernemerschap

▷Ondernemen in en met een Stuyfplek 

▷De ondernemer in jezelf 

▷De gezamenlijke onderneming 

▷Impact in je businessmodel 

▷Een andere kijk op resources en partnerschappen 

▷het Stuyfplek-ondernemingsplan

4. Implementatiefase

Stuyven in de praktijk

▷ Stage en Stuyfplek, opstart 

▷ Opvolging op de werkvloer

▷ Advies en werktools op maat

▷ Persoonlijke implementatiebegeleider

▷ Online intervisie met de andere Stuyfplekken

▷ Cirkel-interview om samen de impact in kaart te brengen