Spark Social Enterprise Safari België

KLANT: Sociale innovatiefabriek en Bedrijvencentrum De Punt

Status: afgerond

DE OPDRACHT

Sociale innovatiefabriek organiseerde met De Punt en haar internationale partners een toolkit voor sociaal ondernemers. In het kader van dit project werden drie ‘Safari’s’ georganiseerd in de deelnemende landen Groot Brittannië, Nederland en België. De deelnemers waren zowel belangenorganisaties rond sociaal ondernemerschap als ervaren sociaal ondernemers zelf. 

Tijdens de Belgische Safari ging de klant op zoek naar hoe er mutuele versterking kon worden geboden op een speelse manier. Een onderlinge versterking die eventueel een later vervolg kon krijgen. Een duurzame verbinding was hier de doelstelling.

Daarnaast werd de impact van de safari gemeten met een harvesting-oefening. De deelnemers toonden betekenisvolle verbindingen aan met wollen draad. Op het einde van de oefening was er een fysiek web van verbindingen, met daarop post-its waarop de betekenis geschreven stond.

PROCES FASES

De Win-win veiling. Meestal wordt de deal (mutuele versterking in kennis, netwerk of ervaring) na het evenement (in dit geval de Safari) uitgevoerd. Hier gebeurde dat op het evenement zelf. Eerst oefenden we het zoeken naar een concrete vraag of nood die versterking biedt voor het project of organisatie van de deelnemer, daarna nam de veiling plaats. Op een ludieke manier worden vragen geveild en wordt er geboden met kennis, resources of netwerk. De deal werd vastgelegd op één uur uitwisseling waarna in twee rondes de deals werden uitgevoerd. Elke deelnemer is versterker en wordt versterkt.

Op het einde van de driedaagse Safari in Vlaanderen en Brussel deden we nog een harvesting-oefening die de meerwaarde van de Safari aantoonde, maar nog meer welke kwalitatieve verbindingen en mutuele versterkingen hadden plaatsgevonden.

BETROKKEN PARTIJEN

Deelnemende social entrepreneurs

Sociaal ondernemers uit Groot Brittannië, Nederland en België. 

Deelnemende belangen organisaties 

Koepelorganisaties of ondersteuningsorganisaties voor sociale innovatie en ondernemerschap uit Groot Brittannië, Nederland en België.

RESULTATEN

Er werden tal van deals gemaakt en op papier gezet, d.i. de connectiekaart waarop de contactgegevens van de betrokken partijen op staan.. Daarna vond de uitwisseling plaats. 

WAAR DEDEN WE NOG MEER WIN-WIN VEILINGEN?

  • Provincie Vlaams Brabant, Huizen van het kind.

  • De Transformisten, De Burgerschool (2x)

  • Groen, Next Lab/festival

  • Archeduc, op hun event ‘‘t Is van doen’ in Dilbeek

  • ...

GEBRUIKTE OPLOSSINGEN & METHODIEKEN

  • Peer learning

  • Recource tree

  • Hoe stel ik een vraag

  • Harvesting-/visualisatietechnieken